Groepsbedevaarten

Bedevaart Warfhuizen 074KVoor individuele pelgrims is de kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin tijdens het bedevaartseizoen van 1 mei tot 15 september dagelijks geopend van ongeveer 6.00 tot 20.30, en buiten het seizoen van 9.00 tot 17.00. Maar ook groepen die op bedevaart willen komen naar de Bedroefde Moeder van Warfhuizen zijn vanzelfsprekend van harte welkom!

Omdat de kerk echter tegelijk ook de kapel van de plaatselijke kluis is, gelden er wel enkele beperkingen en regels. We geven ze hier voor het gemak even op een rijtje:

Maria bedevaart 053_400x600

1. Groepen moeten zich minimaal twee weken voor de beoogde bedevaart aanmelden door een brief te sturen aan: Broederschap Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin, Baron van Asbeckweg 13, 9963PA Warfhuizen. Ook kan men een E-mail sturen naar broederschap@beslotentuin.nl Ook als een groep zich wil aansluiten bij het getijdengebed van de broeder moet dat gemeld worden, onder andere in verband met het drukken van vertalingen (alle getijden zijn volledig in het Latijn.) Aan deze vertalingen zijn kopieerkosten verbonden.

2. Wij willen erprocessiewebsitenieuwsop wijzen dat de zitplaatsen in de kluiskerk beperkt zijn tot ongeveer 60. Wanneer men met jongeren komt die op de grond kunnen zitten passen er ongeveer 100 personen in het schip (voor het clausuurhek.) Als het aantal pelgrims deze aantallen overschrijdt kunnnen wij voor u contact opnemen met de parochiekerk van de heilige Bonifatius te Wehe-den-Hoorn, op twee kilometer afstand. Na de H. Mis aldaar kan men dan naar Warfhuizen komen om Maria te eren. De parochie vraagt waarschijnlijk wel een vergoeding voor het gebruik van het gebouw (de broederschap kan voor u overleggen met het parochiebestuur.)

3. Eenvoudige processies (alleen met een kruis en vaandels, ’s avonds ook met olielampen) van Wehe-den-Hoorn naar Warfhuizen (2 km) zijn een gewoonte geworden. De broederschap leent u graag de benodigde spullen. Voor lichtprocessies na zonsondergang is een vergoeding van 1 Euro per persoon verschuldigd (lampolie en huur stormlantaarns.) Processies van meer dan 100 personen moeten worden aangemeld bij de gemeente de Marne, dit kan door de broederschap worden gedaan.

4. Priesters die te gast zijn in Warfhuizen passen zich aan aan de liturgische regels van de kluis: ‘Wie te gast is bij een ander laat zijn eigen typikon thuis.’

• Tijdens het gebruik van de kerk is er een koster van de broederschap aanwezig om u te helpen met al het nodige. Het is niet toegestaan om in de sacristie zelf in de kasten te gaan zoeken.
• Het tabernakel in de kapel is een ingewikkeld construct uit de achttiende eeuw met een heel eigen wil. Daarom wordt het alleen geopend door de broeder of de koster van de broederschap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA5. Het getijdengebed van de kluizenaar wordt ten allen tijde gerespecteerd.

6. Het clausuur van de broeder wordt ten allen tijde gerespecteerd. Men blijft (uitgezonderd priesters en acolieten) buiten het clausuurhek en buiten vóór de schuttingen en kettingen.
7. Voor groepen met grote aantallen rolstoelers wordt een buitengewone regeling getroffen. Contact opnemen met de broederschap.
8. In de kerk en buiten vlak voor de deur dient (buiten de Liturgie) ten allen tijde absolute stilte in acht te worden genomen.