Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin

IMG_0041cropIn een een dorpje in het uiterste Noorden van Nederland staat op een bont versierd altaar in de kapel van de plaatselijke kluizenarij een groot beeld van de heilige maagd. Zij is in tranen om het lijden van haar Zoon. Jaarlijks wordt zij daar tussen mei en oktober door duizenden mensen bezocht. Zij komen Maria vragen om te bidden voor hun noden, of om haar te bedanken voor zegeningen die ze hebben ontvangen. Achter het beeld glinsteren dan ook honderden zilverglazen hartjes, elk hartje een stille getuige van iemand die door Maria verhoord werd.

Ondanks het feit dat Maria in Warfhuizen in tranen is, is het geen droevige bedevaart. De gelovigen vieren er dat het verdriet van Maria in blijdschap is omgeslagen. Dat zie je al aan de feestelijke kleren die Onze Lieve Vrouw in de kluiskapel meestal draagt. Haar lijden heeft door de verrijzenis van Jezus een totaal andere betekenis gekregen. Ook haar kroon getuigt daarvan. Maria heeft in Jeruzalem zeker niet in schitterende pronkgewaden onder het kruis gestaan. Als we haar dus tóch zo afbeelden, bedoelen we daar wat anders mee.

Een beeld in code

Je zou kunnen zeggen dat het beeld van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin een beeltenis in code is. De betekenis ervan is niet wat je op het eerste gezicht ziet, maar openbaart zich alleen aan wie er wat langer over nadenkt. Heel toepasselijk voor een beeld dat ‘Besloten Tuin’ wordt genoemd.

Besloten Tuin?

beslotentuinpasen2012crop72Beelden die bijzonder in ere worden gehouden, zogenaamde ‘genadebeelden,’ krijgen doorgaans een titel. In Warfhuizen draagt Maria een hele hoop namen, omdat de gelovigen er steeds nieuwe bijverzinnen: ‘Onze Lieve Vrouwe van Warfhuizen,’ ‘Maria van Warfhuizen,’ de ‘Bedroefde Moeder van Warfhuizen’ enzovoorts. Maar de officiële titel van het beeld is: ‘Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin.’ De Besloten Tuin wordt genoemd in het Hooglied van Salomo. Hij symboliseert een veilige plaats waar nieuw Licht geboren wordt, zoals Jezus groeide in de schoot van Maria. Het is een titel voor Maria die veel wordt gebruikt door kluizenaars en Kartuizers.