Votiefgaven schenken

hartenHet is in de loop der jaren gebruikelijk geworden in Warfhuizen om de H. Maagd uit dankbaarheid voor verkregen gunsten zilverkleurige votiefgaven te schenken. De eerste jaren waren dat altijd harten van zilverglas, maar sinds die schaars zijn geworden is er verzilverd tin uit Beieren. We leggen die niet meer in het portaal, omdat er drie verschillende soorten zijn, en gebleken is dat dit verwarring oplevert. De gang van zaken is als volgt:

  • U belt van tevoren op nr. 0595-571714 of mailt via het contactformulier dat u wilt komen om een votiefgave (Ex-Voto) op te laten hangen. (U kunt natuurlijk op de bonnefooi komen, maar als de pater dan net even om een boodschap is gaat het feest niet door.) Er wordt een afspraak gemaakt om de votiefgave op te laten hangen.
  • U kunt ter plekke kiezen uit wat er aan votiefgaven in het kistje ligt, of u kunt bij het bellen alvast doorgeven wat u wilt hebben. Soms moet er dan een bestelling gedaan worden, wat een aantal dagen duurt (ga maar uit van een week.) Harten zijn er altijd voldoende, die worden het meeste geschonken. Lichaamsdelen en dieren daarentegen nauwelijks, dus als u armen, benen of borstkassen wilt schenken, neem dan sowieso altijd contact op. Dit jaar zijn er voor het eerst ook kindjes beschikbaar. Darmen, levers en nieren worden in Warfhuizen niet opgehangen. Kies in geval van genezing van een ingewandziekte voor een afbeelding van een hart of desnoods een borstkas.
  • We verkopen geen votiefgaven om thuis aan de muur te spijkeren. U bent de heilige maagd niet, al doet u ongetwijfeld uw best.
  • Het is streng verboden om ex-voto’s van werkelijk edelmetaal te offeren, omdat we geen inbrekers in verleiding willen brengen. Goud en zilver worden geweigerd. Worden ze ongezien achtergelaten, dan wordt er in hun plaats een gave van tin opgehangen. Het origineel wordt verkocht ten bate van de processie- en altaarkas.
  • In tegenstelling tot vroeger is de variatie te groot om één prijs te hanteren. Denk echter aan het penninkske van de weduwe: Onze Lieve Heer is geen boekhouder of marktkoopman. Kies wat u mooi vindt, niet wat het duurste is. De gave is een symbool van uw dankbaarheid, niet het kopen van hemelse gunsten met baar geld.
  • Beschikbaar:
  1. €5,- Kleine Ex-Voto’s, rond de 6 cm: Harten, moeders van smarten.
  2. €10,- Middelgrote Ex-Voto’s, rond de 8-10 cm: Harten, kindjes, honden, katten.
  3. €15,- Grote Ex-Voto’s, groter dan 10 cm: Harten, benen, paarden, harten met zeven zwaarden, huwelijken (verbonden harten).